2010. október 19., kedd

Család és karrier 101

Manapság ez "hottopik", tele vele az összes női lap, kávézói csajcsevely, a Nemzeti Népesedési Kerekasztal, meg egy-két tévéműsor. A bölcsek kövét még senki nem találta meg (sajnos), mindenkinek magának kell kidolgozni a tuti módszert.

Én persze csak a sajátomat tudom megosztani, ötletalapnak megteszi.

HOZZÁVALÓK:

1 db család
Ez triviálisnak hangzik, de nem az. Agyaltam én persze a munka-magánélet / család-karrier dolgon, mielőtt Dani született, de kábé dobhattam ki minden elgondolásomat a szülés után. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell előre gondolkodni (szerintem legalábbis érdemes), de a gyakorlatban leginkább alkalmazkodni kell.

1 (2-3...) db karrier
Szintén nem magától értetődő. Számos olyan anyukát ismerek, aki a háta közepére kívánja az állását, sokkal inkább gyerekezne főállásban. Ez itt nem a reklám helye, valóban találkoztam már (nem egy) hús-vér nővel, aki ezt mondja, és el is hiszem neki. Az ő esetükben (elvileg) nem áll fenn a probléma, egyértelmű, hogy család, a munka kiegészítő muszáj-szerepet játszik. Az viszont nem karrier, és a helyzet bizonyos döntéseket is nagyon megkönnyít (pl. maradjak-e bent tovább, hogy befejezzem ezt vagy azt...)

1 db nő
Ma még a családéskarrier??? kérdésben 99%-ban a nők érintettek. Életem párjának tök egyértelmű, hogy mindkettő van és megy, és ez így lesz, míg világ a világ. Az a sanda gyanúm, hogy a magyar férfiak zöme hasonlóan gondolkodik. És úgy tűnik, hogy a legintelligensebb, legérzékenyebb, legcsaládcentrikusabb pasinak sem lehet megmagyarázni, hogy anyai szemmel a dolog enyhén szólva is kihívás. Nem azért, mert nem képesek felfogni. Képesek. Átélni nem tudják. Még azok az apák sem, akik maguk maradnak otthon a gyerekkel GYEDen/GYESen (léteznek, ilyet is ismerek, szuperjófej, és isteni pogácsát tud sütni). Hogy miért nem? Mert rájuk nem nehezedik az a társadalmi nyomás, kimondott elvárás, ki nem mondott neheztelés, ami a nőkre. A tökéletes-anya-szuper-feleség-megbízható-munkatárs háromszög egy dologra jó: arra, hogy szétcincálja a nők (többségének) önbizalmát. Olyannal ugyanis még nem találkoztam, akiről egy idő után ki ne derülne, hogy a háromból valamelyikben nem megfelelőnek (vagy "csak" nem tökéletesnek) érzi magát.

Folyt.köv...

2 megjegyzés:

  1. "tökéletes-anya-szuper-feleség-megbízható-munkatárs háromszög " ez kb annyira valós, mint Barbie baba testarányai. nem kell ennek megfelelni szerintem.. a karrier pedig úgy működik, ha fokozatosan építi az ember. a nőnek, ha gyermeket szeretne, ez egyszerűen lehetetlen, hacsak nem dolgozik a kicsik mellett is. ami nem lehetetlen, csak nem biztos, hogy megéri..

    VálaszTörlés
  2. bár a lehetetlen erős... inkább nagyon nehéz és egy nagyon talpraesett társ kell hozzá..

    VálaszTörlés