2010. november 11., csütörtök

Tükröződik...

"Ott tükröződik a mama szemében a Dani!" - jelentette ki nem egészen két és fél évesem ma este a fürdés utáni öltözés közben.

Tisztában vagyok vele, hogy a gyerek szókincse fényévekre van a kortársakétól. Egész nap hallgatom, amint folyamatosan kommentál mindent, szép, kerek, összetett, nyelvtanilag helyes magyar mondatokban. Tudom, hogy rendszeresen használ olyan szavakat, mint tulajdonképpen, fűtőház, vagy ropogtat, és a jelentésükkel is tisztában van. De a fenti mondattól lehidaltam.

Nemcsak arról van szó, hogy milyen szavakat ismer és használ. De hogy mit meg nem lát!? Mikre oda nem figyel! Őrület. Mert hiszen ott tükröződsz a másik szemében, amikor rád néz, de legtöbbször a felnőttek sem veszik ezt észre, nemhogy a kétévesek. Bár már többször megállapítottam, hogy az újszülöttek a legbölcsebbek mind közül, utána csak butulunk, de akkor is...

Olvadozom a büszkeségtől. És borzongok is. (Ismét) megérintett a felelősség: kincset kaptam, megőrzésre és fényesítésre. Elég vagyok én ehhez?

6 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy leírtad, és hogy vezeted ezt a blogot!

    VálaszTörlés
  2. hát, ettől én is elolvadok :)

    VálaszTörlés
  3. a "fényévekre van tőle" inkább negatív, nem? úgy érted, h sokkal jobb, igaz?

    VálaszTörlés
  4. Nekem nem feltétlenül negatív. Bármelyik irányban lehet :). És igen, úgy gondolom, hogy Daninak valóban szélesebb szókincse van, mint a legtöbb kétévesnek.

    Így újraolvasva elég nagyképűnek tűnök saját magamnak... vagy csak bennem a van a kötelező önkisebbítési para? (Látszik, hogy keveset aludtam, lol.)

    VálaszTörlés
  5. a fényévekre van tőle sztem azt jelenti, h el van maradva. én pozitív értelemben nem használom ezt a kifejezést. lehet, h hibásan teszem?

    VálaszTörlés
  6. Hát, azt nem tudom megmondani. Nekünk anno Nádasdy tanár úr még nagyon a fejünkbe verte, hogy a nyelvhasználat nem kőbe vésett szabályok szerint zajlik :) (Éljen a bölcsészkar!)

    VálaszTörlés